sobota 19. září 2015

Paperback 2 - z vernisáže...























Galerie města Blanska, 12.9. - 9.10. 2015

Paperback 2



Paperback 2 je druhá výstava členů stejnojmenného seskupení, které se zformovalo v roce 2012 z absolventů Ateliéru papír a kniha Fakulty výtvarných umění VUT v Brně. Tento ateliér, jenž založil a po třináct let vedl doc. dr. Jiří H. Kocman, fakticky zanikl v roce 2011 a založení volného seskupení bylo nepřímou reakcí na zánik ateliéru, který byl svým zaměřením zcela vyjímečným přinejmenším v středoevropském prostředí. 
Paperback tak navazuje na umělecké kategorie Paper Art a autorská kniha (Artist's Book), tedy stále relativně nová umělecká odvětví, která pojímají knihu a papír jako platformu pro volnou tvorbu.
Samotný název Paperback lze tak chápat jako “návrat papíru” i jako termín označující specifický typ vazby, která není žádným knihařským řemeslým šperkem. Je neokázalým praktickým prostředkem splňujícím nároky konceptuálně smýšlejících tvůrců, kterým jde v rámci médií papíru a knihy primárně o smysl daného projektu.
První výstava nazvaná jednoduše Paperback se konala v roce 2013 v Galerii Deset v Praze a jejím kurátorem byl Jan Slivka. Na této výstavě autoři představili ještě některé práce ze školních let a tvorbu tematicky navazující na předchozí školní projekty. Již na této výstavě se ovšem objevila témata, ukazující nová směřování jednotlivých autorů, vyplývající z části z jejich dalších osudů po ukončení studia. Výstava Paperback 2 v Galerii města Blanska jde v tomto směru ještě dál, představuje výhradně aktuální tvorbu autorů. 
U některých autorů to znamená částečný odklon od konceptuálního přístupu (např. série Newborn Veroniky Horákové Zábršové) nebo i úkrok k jiným médiím (video Meditace Kateřiny Zemanové) či dekorativní experimenty s přetisky nekonečných vzorů (Frapejo Jana Slivky). Tyto projekty vnášejí jisté uvolnění do dřívějších striktně konceptuálních přístupů. 
Pro Paperbacky neexistují žádné regule nutně určující společnou formu (papír a kniha). Autoři mají společné východisko, tedy studium v APK a touhu se dál věnovat výtvarnému umění. To, kam kdo z autorů v síti nepřeberných možností zamíří a kam dojde, může být ještě krásné spletité dobrodružství.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...